V-Звезда Антена

V-Звезда Антена

Тук ще намерите информация за нашата V-звезда антена, която се представя отлично за приемане и предаване на честоти от 1MHz до 32MHz.

Галерия

Описание

Антената която използваме в нашата станция е така наречената V-звезда. Която теоретично е публикувана в наръчника за антени от Карл Ротхамел. След дълги експерименти установихме, че тя е една много ефективна и лесна за изработка антена. Но любителя трябва да разполага с около 8 декара площ, за да може да се реализира нейното построяване.

Първия опита на тази антена направихме само с три рамена през 1992 година. Ползвахме я около 4-5 години, като работихме с мощност около 200W и бяхме доста доволни от резултатите получени с нея, както на приемане, така и на предаване.

След това я развалихме и почнахме да правим най-различни конструкции, като пирамида за 3.5MHz, слупери 4 броя за 7MHz и други дълги жици и диполи. От резултатите с всяка от изброените антени разбрахме, че сме направили грешка, като сме развалили V-звездата.

И така решихме отново да се заемем с нея, не само с построяването и но и с нейното ефективно съгласуване към крайното стъпало. Ротхамел в книгата си е публикувал само теоретично съгласуващото устройство, с което съгласува линиите с два колинс филтъра. За настройка използвахме уреда MFJ 249 и първоначално един малък антена тунер, който е за симетрична антена L тип. Дължината на рамената на антената избрахме, както е публикувал Ротхамел – 42 метра и техния брои 5.

Получи се по високо КСВ от 28MHz до 30MHz. На част от обхвата 28.000 антената се съгласува по напрежение, а на другата част 28.500 по ток. Направихме опити с няколко варианта на тунери за съгласуване на симетрични антени T и L, но се получаваше високо КСВ.

За това решихме да опитаме да направим антената, както предлага DL7AB. На два метра от захранващата линия да поставим режекторни бобини с диаметър 50мм, пет навивки от проводник 2мм. Получи се поразителен ефект, антената започна да се съгласува от 1.5MHz до 32MHz много добре. Пробвали сме различни мощности от 10W до 1kW. Антената има много голям ефект особено на 1.8 и 3.5 а високите обхвати да не говорим.

V-Star Antenna Full

Височината на мачтата, която използваме в центъра от където излизат раменната е 21,5 метра. Мачтата е от дуралуминиеви тръби ф120. На върха има звездообразно разположени 5 пръти от фибро стъкло, като диагонала на звездата е 4 метра, по два метра от края на прътите до самата тръба.

V-Star Antenna Element

Симетрична захранваща линия сме изработили от пет проводника от многожилен меден проводник, два квадрата и половина. Разпорките между линиите са от стъклотекстолит 1мм с дължина 100мм и разстояние между проводниците 90мм. Дължината на всяка от петте симетрични захранващи линии е 23 метра.

V-Star Antenna Wires

2 Responses to V-Звезда Антена

Leave a reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.