Антенно Съгласуващо Устройство

Антенно Съгласуващо Устройство

Тук ще намерите информация за нашето антенно съгласуващо устройство. То е направено да може да настройва V-звезда антена за честоти от 1MHz-32MHz.

Галерия

Схеми

Антенно Съгласуващо Устройство Схема
Антенно Съгласуващо Устройство Схема
( as PDF) (1MHz-32MHz)

Описание

За съгласуване на антената експериментирах с всички видове публикувани до сега по литературата и Интернет сайтове, симетрични съгласуващи устройства за антена със симетрична линия T, L на изхода с балуни за симетриране и стандартното LC с индуктивности. От дългите проби, който правех при мощност от порядъка на 200W всичките работеха, но за мен не бяха достатъчни резултатите.

Първия проблем при съгласуващите устройства L и T на изхода със симетриращи вериги, така наречените балуни за различна мощност от 10W и един 1kW, се получаваха доста загуби. За да може съгласуващото устройство да работи с 1000W и балуните да не греят, трябва да са доста обемисти. Но пък със същия балун и работа при 10W на изхода на тунера се получават много големи загуби. При 10W на входа с балун за 1kW на изхода при симетричен товар 600Ω излизат само 1.5W мощност. Така че любителя ако иска да работи с малка и голяма мощност трябва да разполага с различни съгласуващи устройства.

След това експериментирах стандартно симетриращо устройство LC тип. Наистина при него коефициента на полезно действие е по голям над 90%, но има следните недостатъци. Прехвърлящите елементи трябва да бъдат много сериозни на изхода на двата кондензатора трябва да са огромни. Там тече близо 3000V изходно напрежение. И ако се направи малка грешка при съгласуването става фатална за цялото съгласуващо устройство и за крайното стъпало. Втория недостатък, е че при ниските обхвати се получава много тясна лента. И трябва постоянно да се върти тунера при 1.8MHz през 5kHz, а при 3,5MHz през 30kHz. И трето на места по обхвата при резонантната настройка на тунера се усилват и хармоничните, който колкото и да е изпипано крайното стъпало се излъчват при голяма мощност и се получават ТВ смущения.

Моята антена съм разположил през съседните дворове и в близост до линиите на кабелните ТВ оператори и е недопустимо да внасям телевизионни смущения, както за мен така и за всеки радиолюбител. И така накрая реших да опитам с ниско пропускащия колинс филтър, който е даден само на теория за антената. След дълги експерименти се получи следната конструкция, която работи от 1.5MHz до 32MHz. С която антената най-лесно се съгласува. Получи се доста широка лента на пропускане за 1.8MHz – 25kHz за 3.5MHz – 100kHZ. И за мен най-важния резултат е доброто подтискане на висшите хармонични. При максимална мощност 1kW антената изобщо не пречи на ТВ предавания.

Искам само да подчертая и да не занимавам никои с теория, доста работи са публикувани в учебниците. Колинс филтъра е ниско пропускащ филтър, пропуска само работната честота и потиска всички висши честоти над нея. Тоест реже висшите хармонични. Всъщност двойния Колинс филтър съгласува оптимално крайното стъпало в антената. КПД-то на тунера който използвам е около 98%. Така че може да се използва, както за съгласуване на 1W, така и за съгласуване на 1kW.

Това което публикувам тук е в резултат на дългогодишни експерименти. Ако се повтори изработката едно към едно и се спазят всички данни гарантирам успех както и избягванията на главоболията, които съм имал с предишните тунери.

Пояснения към Схемата

Бобините  L3 и L4 са компенсиращи индуктивности, използват се само за 1.8MHz и 3.5MHz за увеличаване на индуктивността на входния трансформатор. Бобините L3 и L4 могат да се навият и без тяло аз съм ползвал ПВЦ тръба. За съгласуване на обхватите 1.8MHz и 3.5MHz се ползва цялата индуктивност на L5  и L6. КПД при 1.8MHz е 93% на 3.5MHz е 95% и от 7MHz до 32MHz е 98%. Измерено спрямо входна мощност 1W при 50Ω и на изхода в проценти при 600Ω.

L15 – навивки от
медна тръба Φ4мм
L1 е вътре в L2
L1
L25 – навивки от
медна тръба Φ4мм
L1 е вътре в L2
 
L2
L3
L4
4 – навивки от
меден проводник Φ2мм
ПВЦ тяло Φ62мм
 
L3 & L4
L5
L6
27 – навивки от
меден проводник Φ2мм
керамично тяло Φ52мм
изводи на следните навивки:
2ра, 4та, 6та, 8ма и 13та
 
L5 & L6
L7
L8
4 – навивки от
медна тръба Φ4мм
изводи на 1ра и 2ра навивка
 
L7 & L8

Следващата картина показва размерите на линията Lx която се ползва за двата индикатора за настройка на изходния сигнал на тунера.

Antenna Tuning Lx

Leave a reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.